Aquest calendari tรฉ una rellevร ncia molt gran al mรณn cristiร i que afecta directament a les persones creients, i tambรฉ a les persones dins de la instituciรณ.
Histรฒricament รฉs el resultat de combinar les festes commemoratives de la vida de Crist, mรฒbils i fixes, i les dels sants, totes fixes. Bร sicament comenรงร als temps apostรฒlics, amb la commemoraciรณ setmanal de la resurrecciรณ, que obligร a passar la festa del dissabte jueu al diumenge. La celebraciรณ cristiana del dia de la Pasqua deu ser una mica posterior; la de l'Epifania fou originada probablement als cercles gnรฒstics del s. II. Al s. III comenรงaren a formar-se el cicle pasqual i el de l'Epifania; el de Nadal es formร a partir del s. IV. Aviat sorgรญ la necessitat d'indicar els dies de les memรฒries dels mร rtirs (que reberen culte ja des del s. II), i mรฉs tard les dels sants, en general, i d'altres festes.
L'inici:
L'any litรบrgic i l'any civil contenen 365 dies cadascun. L'any civil acaba un 31 de desembre i comenรงa un 1 de gener. L'any litรบrgic comenรงa el primer diumenge d'advent i acaba un dia abans. El primer diumenge d'advent no tรฉ data fixa, perquรจ l'any litรบrgic solament tรฉ algunes celebracions apegades al calendari civil perรฒ altres celebracions estan mรฉs aviat apegades al calendari lunar com รฉs el cas de la celebraciรณ de la Pasqua.
A aquestes 4 quatre setmanes se'n diu temps d'advent, que significa temps d'espera. La paraula advent ve del llatรญ adventus que significa arribada. Aquรญ es refereix a l'arribada del Messies, del Salvador. I durant aquest temps esperem aquesta arribada.
En aquest temps s'usa el color morat que significa espera. Ara, amb la confusiรณ que s'ha donat, alguns diuen que l'รบltim diumenge de l'any litรบrgic รฉs la Solemnitat de Jesucrist Rei de l'Univers i aixรฒ รฉs veritat, aquest รฉs l'รบltim diumenge de l'any litรบrgic, perรฒ aquรญ no acaba l'any, ja que li segueix tota la setmana fins al dissabte abans del primer diumenge d'advent.
No hay comentarios:
Publicar un comentario